MEP Gelderland schittert op de Nationale Conferentie

Zelfsturende auto’s, de stijgende jeugdwerkeloosheidscijfers, de gevolgen van de Eurocrisis en Eurosceptische sentimenten; zomaar een paar onderwerpen waar dertien Gelderse scholieren deze week tijdens MEP Nederland hebben besproken. 

 

MEP Nederland is de tweede ronde van het Model European Parliament. De dertien Gelderse delegatieleden zijn geselecteerd vanuit de MEP Gelderland conferentie in Arnhem van 2016. Tijdens de nationale conferentie kruisen zij de degens met collega-MEP’pers uit alle andere provincies en uit de steden Amsterdam en Rotterdam. De conferentie begon afgelopen zondag in vijf regiohoofdsteden (Assen, Maastricht, Amsterdam, Lelystad en Middelburg) met een teambuilding en commissievergadering. Daarna vervolgde de conferentie op en rondom het Haagse Binnenhof. Woensdag werd de conferentie officieel geopend middels de landenspeeches van de verschillende delegatie. Bo van Maanen van het Rhedens sprak namens Gelderland een humoristische en onderhoudende landenspeech uit over België, het land dat zij vertegenwoordigden. Voor de Gemengde Delegatie – een samenwerking tussen leerlingen uit Gelderland, Limburg en Brabant – was het de Brabantse Daan Poutsma die de landenspeech mocht geven.

 

Gisteren en vandaag is de apotheose, met de plenaire vergadering in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Ook daar lieten de jonge Gelderlanders weer veel van zich horen. Onvergetelijk werd het in elk geval voor voorzitter Jelle van Blokland. Hij werd geselecteerd als voorzitter van het presidium tijdens de Nederlandse MEP Conferentie.

 

Namens Gelderland komen in Den Haag Bo van Maanen, Thijs Koelewijn, Vivanne Ebben, Esmee Streefkerk, Vivian van Oosten, Niek Franzen, Maureen Brom, Evi Roelfs, Wies de Wit, Lars Verploegen, Fleur ter Meulen, Max Scholten, Jelle van Blokland en Teun Stoetman uit. Provinciaal Coördinatoren Sterre de Geus en Camiel van Houdt begeleiden de delegatie deze week.