Gelderse Delegatie schittert tijdens Nationale MEP-conferentie in Den Haag

Afgelopen week vond de 27e Nationale MEP-conferentie plaats. Tijdens een interessante en intensieve debatweek vergaderden 160 scholieren over actuele Europese thema’s zoals Mensenrechten, de vorming van een EU-leger en het nut van een eventuele Europese energie-unie. Namens MEP Gelderland werden 13 delegatieleden en één voorzitter afgevaardigd. Voor Cas van Turnhout-Bach (Candea College Duiven) en Fleur Peterse (RSG Lingecollege Tiel) krijgt de week nog een vervolg; zij mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens een internationale conferentie in Berlijn of Boedapest.

De Nationale MEP-conferentie is voor de scholieren een vervolg op de Gelderse conferentie die eerder dit jaar plaatsvond. Van iedere Gelderse MEP-school werd tijdens die conferentie één scholier geselecteerd om deel te nemen aan de conferentie. De dertien 5VWO-scholieren die zo werden geselecteerd, vertegenwoordigen zes dagen lang een EU-lidstaat die hen is toebedeeld. De eerste twee dagen deden zij dat in een inhoudelijke commissie. In Alkmaar, Rotterdam, Groningen, Den Bosch en Utrecht werkten zij aan resoluties. Tijdens de plenaire vergadering in het tweede deel van de week mochten zij deze resoluties verdedigen samen met hun commissie.

De Gelderse leerlingen vertegenwoordigden tijdens de conferentie twee landen; Cyprus en Finland. Al tijdens de opening in de Eerste Kamer der Staten Generaal bleek, dat deze twee delegaties in enkele kwesties lijnrecht tegenover elkaar stonden. Waar de Cypriotische delegatieleider Mees Paanakker (Arentheem College locatie Thomas A Kempis) zich eerlijk opstelde en aangaf Europa vooral nodig te hebben om te kunnen overleven, sprak Cato Koomen (Gymnasium Apeldoorn) de harde, strenge lijn uit die vanuit Finland mocht worden verwacht.

Na stevige delegatievergaderingen op woensdagavond begon op donderdag de plenaire zitting van het MEP. In twee dagen werden liefst 10 resoluties uitgebreid besproken. Drie van hen haalden voldoende steun binnen om door het uiterst strenge parlement te worden aangenomen. Na twee dagen plenaire vergadering werd de conferentie afgesloten met de bekendmaking van de Nederlandse selectie voor de Internationale MEP-conferentie. Namens Gelderland zal de zestienjarige Cas van Turnhout-Bach uit Duiven worden afgevaardigd naar een van de internationale conferenties.

Ook voor de Gelderse commissievoorzitter Fleur Peterse was het een bijzondere week. Nadat zij op een uitstekende manier leiding had gegeven aan haar commissie Constitutionele Zaken mocht zij als Presidiumvoorzitter de vergadering in de Oude Zaal van de Tweede Kamer voorzitten. Ook dat deed zij op een overtuigende wijze, waardoor ook zij werd gevraagd om deel te nemen aan een van de internationale conferenties.

Namens MEP Gelderland namen Mees Paanakker, Daniël Wesselink, Marn Klein Holkenborg, Philip Gebben,  Anouk Hoeken, Merel Balduk, Merel Gunsing, Cato Koomen, Dorien Firet, Hilde van der Pol, Jelle van Blokland, Bram van Eldijk, Cas van Turnhout-Bach en Fleur Peterse deel aan de nationale conferentie.

De Provinciale Coördinatie is trots op de prestaties van de verschillende Gelderse deelnemers. “Ze hebben zich van hun beste kant laten zien. Tijdens de vergadering zijn ze veelvuldig aan het woord geweest, we hebben tijdens de Plenaire Vergadering een groot deel van de deelnemers gehoord en hebben het idee dat het voor iedereen een hele leuke week was. We kijken uit naar de organisatie van de Gelderse Conferentie met deze groep”, aldus Sterre de Geus en Camiel van Houdt, die als begeleiders mee naar Den Haag gingen. Die Gelderse Conferentie is de volgende activiteit van MEP Gelderland en staat gepland voor van 23 tot 27 mei 2016. Nadere informatie over die conferentie volgt later dit jaar.

 

GLD1